MITÄ EGO SINULLE TARKOITTAA? EGOISMI, EGOISTI

Olet ehkä kuullut puhuttavan egosta, valeminästä, jota itse kutsun elämän kolhimaksi kuoreksi. Tämä on mielestäni osuva termi sille osalle meistä, joka kantaa kaiken kaltoinkohtelun ja rajoittuneisuuden – elämän oppiläksyt. Ego estää etenemästä, koska muodostuu pääosin pelosta ja elämänmittaisista huonoista kokemuksista.

ego, egoistinen ihminen - mikä on ego?

 

Ego perustuu elämänkokemuksiimme ja toimii totutuista malleista käsin, minkä mukaisesti elämme elämäämme ja sen osia kyseenalaistaen tai kyseenalaistamatta. Ego on kuin kuori elämän kolhuja. Kyseenalaistamaton ei todennäköisesti lue tätä artikkelia tämän pidemmälle.

Egosta käsin toimiva ihminen voi olla täysin tyytyväinen materialismin täytteisessä elämässään miettien seuraavaa ostosuunnitelmaa tai liikettä ulkopuolellaan olevan elämänsä täydellistämiseksi.

Omaksumme mallit lapsuudestamme ja seuraamme niitä tiedostamatta tai tietoisina. Kummatkin vaihtoehdot ovat surullisia, jos toimintamallimme ovat itsellemme tai muille haitallisia.

Ego on pahin esteemme matkalle sisimpään. Olisikin tiedettävä, että mitkä osat ovat elämän kolhimaa kuorta ja mitkä eivät... mistä sen siis voi tietää? Sielukirjoittamisen matkan edetessä, ihminen tulee tietoisemmaksi egopuolestaan ja mistä kyseinen osa on muodostunut. Silloin saattaa alkaa kyseenalaistamaan valintojaan ja katsomaan niitä aivan uusin silmin.

Oma egosi on muodostunut asioista, joihin olet oppinut ja kasvanut. Ehkä oletkin jo kyseenalaistanut ison osan omista tai perheesi valinnoista, mutta joitakin ehkä joutunut sivuuttamaan toimiessasi yleisen normin mukaan? Liitätkö vaikkapa käyttämäsi sanat, huumorin tai puhetyylin egosi piiriin vai persoonaasi?

Ego on opittuja käyttäytymis- ja ajatusmalleja. Ego on kuin kuori, joka ohjailee elämää rajoittuneesta näkökulmasta. Ego ei ole kannustava eikä tiedä muista kuin pelokkaista kokemuksista.

Egon ominaisuuksia

  1. Egolla ei ole tekemistä rakkaudellisen äänen kanssa. Ego on pintakerrostuma, johon moni törmää ensimmäisenä jonkun tavatessaan. Ego on usein epävarma, epäilevä, varuillaan ja epäuskoinen.

  2. Ego on omista elämänkokemuksistamme muodostunut. Ego on usein välinpitämätön, omaa etuaan ajava, pelokas kokoelma pettymyksiä ja elämänkestoisia harmeja. Ego on kokoelma ”historia toistaa itseään”-tyyppisiä sattumuksia.

  3. Ego on oikein ollakseen tai kovin usein kehumassa itseään, jos pohjalla on aliarviointia. Ego on äänessä, jos oma, sisäinen ääni on mennyt kuuroille korville. Ego on hiljainen, jos on pystynyt välttymään vastoinkäymisiltä.

  4. Ego on itseäsi tai muita vähättelevä, koska onhan egon pohjalla paljon ikäviä sanoja ja keskeneräiseksi jääneitä tunnekokemuksia.

  5. Ego on epävarmuuden ja pienemmyyden ääni. Ego on toisia alentava ja omaa erinomaisuuttaan korostava. Ego on heikko ja saa ihmisen etsimään vahvuutta ulkopuoleltaan. Ego on ulkopuolelta etsittävän onnen kuningas.

  6. Ego on vallanhaluinen ja ahne, onhan pohjalla tunne vaillejäämisestä. Ego pyrkii pitämään langat omissa käsissään, onhan elämä kohdellut kaltoin. Ego on parhaansa tehnyt vailla kiitosta ja saa palkakseen pelkkää kiittämättömyyttä.

 

Ego on vieläkin olemassa, vaikka sen äänen tunnistaisikin itsessään. Ero on siinä, ettei se tunnistamisen jälkeen enää ole yksinvaltias valtakunnassaan vaan osa isompaa ja tarkoituksellisempaa kokonaisuutta. Se on egon tarkoitus: palvella, ei toimia kuninkaana.

 

 

 

allekirjoitus kuva

Maija Luomala, SIELUKIRJOITTAMINEN®-prosessin kehittäjä

tai

 


 

Heräsikö ajatuksia?

 

 

 

 

Pin It

Muita artikkeleita