AJATUKSIA ISÄSTÄ JA ISÄN MERKITYKSESTÄ

Isänpäivä voi vetää monen hiljaiseksi. Ideaalikuva isästä edustaa monelle turvaa, luotettavuutta, järkkymättömyyttä, oikeudenmukaisuutta, puolustamista. Isällä parhaassa tapauksessa on pienelle lapselle uskomaton voima.

sisainen lapsi kurssi sielukirjoittaminen

 

Entä, jos isää ei ole ollut, tai jos isä edustaa kaikkea muuta kuin edellä mainittua? Silloin joka tapauksessa lapsi hakee isähahmon ympäriltään, vaikka mielikuvitukseensa turvautuen. Kuka mistäkin. Isähahmon turvallisuus voi syntyä ohimenevistä tapaamisista, nopeista halauksista ympärillä olevista mieshahmoista, jotka parhaalla mahdollisella tavalla vastaavat ideaali-isäkuvaa. Tällainen 'haku' tapahtuu automaattisesti ja alitajuisesti, jos siitä on jäänyt paitsi. Edesauttaa, jos asian tekee tietoisesti ymmärtäen oman luonnollisen tarpeensa isään tai isähahmon olemassaoloon.

Sielu, joka on jäänyt paitsi isän lämmöstä on menettänyt paljon, koska sielu kyllä ymmärtää, mitä se olisi voinut parhaimmillaan olla.

Vaikka isättömään sieluun kirpaiseekin isänpäivä, ei se tarkoita etteikö onnea voisi kokea toisten puolesta. Kun isätön sielu on ymmärtänyt, etteivät isän valinnat ja teot ole johtuneet isättömyyden kokeneesta lapsesta ja hänen puutteellisuudestaan, vaan isän kyvyttömyydestä olla ideaali-isän kaltainen, vapautuu isätön sielu itsesyytöksistä. Isä on toiminut ja toimii opittujen käyttäytymismallien ja tapojen mukaan, ei sen kummempaa.

Ihminen on lapsena helposti särkyvä. Silloin tarvitaan vahvaa, oikeudenmukaista ja läsnäolevaa vanhemmuutta kannattelemaan ja osoittamaan suuntaa. Lapsi eksyy helposti ja seuraa vanhempiensa jalanjälkiä – joko hyvään tai huonoon suuntaan. Isättömänä eläminen on monelle rankkkaa etenkin, jos puhutaan hyvän isyyden menettämisestä. Jos isyyden menettäminen sattuu, kun taustalla on kaltoinkohtelua tai henkistä ja fyysistä väkivaltaa, on sielu se, joka on kipeytynyt. Ei välttämättä niinkään enää kehon ruhjeista vaan pettymyksistä.

Isä, sinun päiväsi on tänään. Se päivä ansaitaan. Se ei tule itsestäänselvyytenä. Minä tiedän. Ja minä muistan.

 

 

 

allekirjoitus kuva

Maija Luomala, SIELUKIRJOITTAMINEN®-prosessin kehittäjä

tai

 


 

Heräsikö ajatuksia?

 

 

 

 

Pin It

Muita artikkeleita