SINULLE, JOKA OLET SÄRKYNYT – SURUSTA JA EROSTA TOIPUMINEN

Mietin tänä aamuna, että miten jonkun ihmisen tapaaminen voikin niin tuntua syöksevän elämää ihan väärään suuntaan ja kuinka tällaisten kokemusten jäljiltä voi jäädä tilalle haavoittunut ja turta ihminen? Ja kuinka työläältä tällaisen tapaamisen jäljiltä voikaan tuntua nousta takaisin omille jaloilleen, kun korvissa soi tyhjyys, silmissä vilisevät menneet hetket ja särkynyt sydän pulppuaa kipeää verta. Miten rikki toinen ihminen voikaan repiä – jo valmiiksi rikkirevityn? Petetyksi tuleminen satuttaa ja surusta toipuminen vie aikaa.  

erosta toipuminen surusta toipuminen sydansuru

 

Sydänsuruista on varmaan kärsinyt meistä jokainen tavalla tai toisella elämänsä aikana. Eron jälkeen  sydänsuru voi tuntua ravistelevan ihan koko olemuksen rakenteita ja luottamus on voinut saada melkoisen kolauksen. Elämä ja rakkaus. Voi, se olisi niin helppoa, mutta ihminen tekee siitä vaikeaa. "Voi, eikö tämä koskaan lopu! Miksi aina minulle käy näin?", ovat usein esitettyjä kysymyksiä silloin, jos on joutunut petetyksi ja kun joutuu käymään läpi omia kipeitä hylätyksitulemisen tunteitaan.

 

Miten selvitä erosta?

Surusta ja erosta toipuminen vievät aikaa. Tällaisten iskujen hetkillä saatamme uskoa eksyneemme, mutta entä jos olemmekin kaikesta huolimatta ihan oikealla polulla? Tämän oivaltamiseen tarvitaan usein vain hieman aikaa ja etäisyyttä tapahtuneeseen. Eron käsittelyn polulla on opeteltava kuromaan itsensä yhteen, keräämään sirpaleensa ja koostamaan niitä iltapuhdetöinään kasaan kuin palapeliä konsanaan. Tällöin on hyvä ympäröidä itsensä lempeällä kynttilänvalolla ja lohduttavalla viestillä, joka sanoo:

Ei sinulla ole sirpaleistasi huolimatta mitään hätää. Olet yhä saava aikaan hienoja asioita. Odota vaan ja matka jatkuu parempana. Olen vierelläsi etkä koskaan ole yksin.

Saatat nyt luulla, että olet särkynyt lopullisesti. Et ole, mutta tarvitset kaikkia palojasi, joten kerää ne visusti talteen ja säilytä niitä kauniissa rasiassa. Ota rasia usein esille ja katsele palojasi rakastaen hellyydellä. Ota jokainen pala kädellesi yksi kerrallaan, katso miten kirkas ja puhdas pala onkaan ja kuuntele kuinka sillä on oma tarinansa kerrottavanaan, oma oppinsa jaettavanaan. Näethän, että se kuuluu osaksi kokonaisuutta! Se ei ole turha ja tarpeeton vain koska se on särkynyt. Se vain tarvitsee hieman vaivannäköäsi ja lohtuasi, ja vain sinä osaat kasata elämäsi sirpaleet ja luoda niistä uuden taideteoksen. Vain sinä.

Voit kieriä vihassa. Voit suoltaa suustasi pahoja sanoja niille, jotka sinut hajottivat. Saat loputtomiin kylpeä syyttelyssä, mutta se ei korjaa sinua, vaikka vihallekin on aikansa. Sinun on vihasta päästyäsi kursittava kasaan revitty neule, rakastuttava itseesi niin paljon, ettet enää koskaan anna toisten puhua sinua pyörryksiin saati päästää itseäsi hukkumaan katteettomien lupausten houkutuksiin, joissa sinua houkuttaa toive: "Rakasta minua! Kerro, että olet viimein huomannut arvoni!", sillä hän, joka näitä tulenpalavasti odottaa toisilta, ei niitä näe itsessään.

Kuro siis palapelisi kasaan. Suukota jokaista palaa ja pyydä anteeksi palan kokemaa tuskaa. Kun ensipalat ovat tuskaisia, ovat loput jo rauhallisempia ja silloin loppumatka tapahtuu levollisemmin kynttilänvalossa.

Et koskaan jää yksin etkä koskaan ole niin hylätty kuin luulet olevasi. Sinussa on tuskan hetkinä avautumassa aivan uudenlaisia voimavaroja, joista et ollut edes tietoinen. Sitten seuraava pala.

Tunne jokaisen palan sanoma ja muista ettet ole tunteinesi omillasi. Et vain ehkä kykene vielä tuntemaan muita tuntemuksia tai havaitsemaan ympäristöäsi. Erosta selviäminen kattaa ison tunnemyllerryspalapelin, jonka osia voivat olla esimerkiksi yksinjäämisen pelko, arvottomuuden tunne, tulevaisuuden haaveiden romuttumisen tunne, epävarmuus siitä kuinka päästää irti ja jatkaa elämää, kuinka osaa luottaa jälleen ja löytää ilon sekä uskon ihmisiin.

Seuraa leivänmuruja ja kuuntele sisintäsi tarkalla korvalla, mutta varo, sillä alussa riippuvuutesi tai tottumuksesi voivat houkutella sinut vanhoille teille, romantisoida kaaosta ja tuskiesi taivalta. Muista, että sinulla on vastuu itsestäsi ja valinnoistasi. Omat valintasi johdattavat sinua eteenpäin. Varo opittujen mallien tietä ja punnitse jokainen askeleesi. Valitse oma itsesi ja hyvinvointisi, älä riippuvuuksiasi ja pelkojasi. Jatka matkaasi suuntaan, joka vie sinua eteenpäin, punniten historiaasi.

Ota matkakavereiksesi rohkeus ja luottamus. ♦

Tervetuloa Sielukirjoittamisen palapelin kokoamistalkoisiin. Sielukirjoittaminen on työkalu itsetutkiskeluun kirjoittamisen keinoin.

 

allekirjoitus kuva

Maija Luomala, SIELUKIRJOITTAMINEN®-prosessin kehittäjä

tai

 


 

Mitä on SIELUKIRJOITTAMINEN®?

SIELUKIRJOITTAMINEN® on rauhoittava, rentouttava ja stressiä vähentävä kurssikokonaisuus sekä tehokas työkalu pinnan alla piilevien tunteiden vapauttamiseen, jotta elämä voi olla optimaalista kaikilla osa-alueillaan. Lue lisää >

 

 

Pin It

Muita artikkeleita