MIKSI EN NÄE UNIA? UNIEN MUISTAMINEN

Monille unien näkeminen on kiehtovaa ja avaa mielenkiintoista, uutta maailmaa silmillä näkemämme maailman lisäksi. Ennen en unimaailmalle osannut antaa oikeastaan minkäänlaista arvoa, kun en koskaan tuntunut näkevän unia. Ehkä saatoin kuitenkin niitä nähdä, mutta mikään ei oikein tipahtanut tietoisuuden tasolle enkä kyennyt täten niitä muistamaankaan. Ehkä olin jollakin tavoin ylpeäkin, etten nähnyt unia, mutta voi mistä jäinkään paitsi! Mitä unet tarkoittavat? Mitä unet kertovat? Mitkä ovat unien selitykset ja merkitykset? Unet ovat itselleni nykyään ennen kaikkea alitajuisen mielen vinkkejä ja ratkaisuja. Ne kertovat tilanteestani rehellisesti ja suoraan, samalla auttaen hoksaamaan meneillään olevia tunnetiloja ja tunnistamaan niitä. Unet tuntuvat nostavan tietoisuuteen sisältä kumpuavia käsittelemättömiä tunteita, joita ei syystä tai toisesta halua myöntää tai joita yrittää työntää pois tietoisuudestaan. Ehkä siksi, että niiden käsitteleminen tuntuisi tietoisen mielen mielestä liian vaikealta. 

 

unien merkitys painajaiset unen tulkinta

 

Unien merkitykset, onko niitä? Ovatko unet vain yöllinen mielikuvitusmatka vai jotakin paljon suurempaa? Minulle uni on johdattelija. Se johdattelee usein mitä mielenkiintoisimpien tarinoiden kautta pakkautuneiden tunteiden ja tuntemusten äärelle. Entä, jos uni toimii kuin nerokkaana, tiensä tuntevana matkaoppaana sisäisten ihmeiden äärelle? Jos alitajunnassa on paljon esimerkiksi pelon läpikäymättömiä tunteita, pääsee öisin pelkotunteiden äärelle. Onko uni viesti niistä tunteista, joita on käsittelemättä? Ehkä kohtaamme unissamme itsemme osia, jotka sisältävät näitä käsittelemättömiä tuntemuksia. Unien avulla olen tehnyt oivalluksia itsestäni ja eri vaiheista, joita käyn läpi. Unet auttavat tiedostamaan vaiheita, tuntemuksia, kaipauksia tai sisäisiä tarpeita. Ihan positiivisella jännityksellä odotan nykyään aina nukkumaanmenoa!

 

Miksi en näe unia?

"En näe unia", vastasin monesti keskusteluissa, joissa ihmiset jakoivat keskenään kokemuksiaan unistaan. Tunsin turhautuneisuutta siitä, että miksen minä koskaan kyennyt näkemään tai muistamaan uniani, kuten muut ihmiset! Unia, joita kykenin muistamaan, oli vain muutama elettyjen vuosien aikana. Kertooko tämä siitä, ettei unia ole ollut, vai, että minussa on lukko tai lukkoja, jotka estävät unimaailmani läpäisyn tietoisuuteeni? Omalta kohdaltani voin nykytietoni valossa sanoa, että jälkimmäistä. 

Olin lukossa. Ja olin täynnä. Alitajunnan tai unimaailman lähentäminen tietoisuuden kanssa vaatii ymmärrykseni valossa sisäistä tyhjennys- ja puhdistuskuuria mielelle ja keholle. Sielukirjoittamisen avulla olen kyennyt muistamaan uneni paremmin ja palaamaan niihin myöhemminkin päivän tai illan aikana. Tyhjentämällä itseäni olen saanut unimaailmani aktivoitua uudelle tasolle, jossa pystyn näkemään unia lähes joka yö ja pystyn ne pitkälti myös muistamaan – päivästä riippuen. Unimaailma on avautunut vauhdilla vuodesta 2014 Sielukirjoittamisen aloitettuani. Sielukirjoittamisen kurssille on osallistunut ihmisiä, jotka toivoivat Sielukirjoittamisen edistävän nimenomaan unimaailmansa avautumista. Ilokseni sekä oman kokemukseni että suurimman osan kyselyyn vastanneiden kurssilaisten kokemusten mukaan voin kertoa näin tapahtuneen.

 

Uni ja tunteet

Uni ja tunteet leijailevat usein käsi kädessä. Usein näen unia, jotka avaavat vielä tietoisuuteen nousemattomia tunteita. Tunteita, jotka olen syystä tai toisesta jättänyt huomiotta päivän tai useamman päivän aikana. Näen unimaailman ennen kaikkea oman prosessini tukena, oman alitajuntani viestintuojana tuntemuksilleni, joita en ole (vielä) joko halunnut tiedostaa tai en ole ollut valmis tiedostamaan. Hyvin todentuntuisesti esiinnousevat erityisesti rakkautta tai pelkoa sisältävät unet. Pelko, kuten rakkaudenkin tunne nousee jostakin, eikö vain, eihän se tyhjästäkään tule? Kun näen pelottavaa unta, käsittelen omaa pelkoani. 

Olen lähiaikoina nähnyt paljon esimerkiksi turhauttavia unia. Mustasukkaisia unia. Unia, joissa ei ole selvyyttä tai logiikkaa. Tai toisaalta olen nähnyt paljon unia, jotka ovat suoraan ja selkeästi analysoitavissa omaan mielenmaisemaani ja jotka tukevat läpikäymääni prosessia ja sen vaiheita. Tai unia, joissa kaipaan rakkautta tai toisaalta unia, joissa en itse kykene antamaan rakkautta. Unien kautta olen saanut tarvittavia oivalluksia siitä, että missä vaiheessa olen tunteitteni kanssa.

Sielukirjoittamisen aloitettuani vuonna 2014 ensimmäisinä käsittelin vanhat hyväksikäyttömuistoni, joiden yhteydessä näin lukuisia käärmeunia. Itse asiassa kyseessä ei ollut pieni käärme vaan jättiläismäinen anakonda, joka ilmestyi uniini eri sijainneissa, eri öinä, milloin koivuun kiivenneenä odottamassa hyökkäystään tai rannalla vatsassaan ihmisen muoto. Tai, kun myöhemmin käsittelin turvallisuudenhakuisuuttani, näin unta, kuinka siirryin maailman laidalta upeista vuoristomaisemista piiloon sisäpihalle ulkohuussiin, jota talonmies hetken päästä oli tulossa lukitsemaan ulkoapäin ja jouduin pakotettuna palaamaan pihapiirissä olevaan taloon ikkunan taakse tähystelemään turvallisesti pihapiirin tapahtumia. (artikkeli jatkuu kuvan alla)

 

miksi en nae unia uni selitykset painajaiset unen tulkinta

 

Eroon tunnelukoista unen aikana?

Niinkin hassusti on käynyt, että kehoni on vapauttanut tunnelukkojaan ollessani untenmailla. Tietoinen mieleni ei ehkä olisi kokenut vapauttamista turvallisena ja siksi teki sen nukkumisen aikana. Sen verran voimakas kokemus oli, että heräsin unen syövereistä tuntemaan voimakkaat kouraisut tai humahdukset, jotka pitkin kehoani ajoivat läpi yön tunteina. Humahduksissa koko keho voi saada järisyttäviä tunne-elämyksiä oikeastaan ihan koko tunnnehaitarilta. Mahtavia asioita voi siis tapahtua omassa kehossa ja mielessä yön ja unien aikana, kun tietoisen mielen ja kehon rajoittuneisuudet eivät ole esteenä.

Skeptikko kyseenalaistaa. Ja saakin. Kaikki on aina kyseenalaistettavissa, jos haluaa. Skeptisyys voi kuitenkin suuressa määrin alkaa haitata elämästä ja sen erilaisista pienistä asioista nauttimista. Olen erinomainen puhumaan skeptisyydestä, koska olen suhtautunut lähes kaikkeen elämässäni suurella skeptisyydellä, kunnes jouduin kasvotusten itseni ja omien kokemusteni kanssa. Ihminen on niin valtava kokonaisuus ettei kaikkea oikein voi järjen avulla laatikoittaa tai kunnolla edes selittää.

 

Unien tulkinta

Unimaailma voi olla täynnä tapahtumia ja yksityiskohtia. Unien tulkinta ja avaaminen on varsin mielenkiintoista puuhaa. Unien tulkintaa harjoitetaan paljon esimerkiksi erilaisten valmiiksi pureskeltujen kirjojen avulla. Seuraavan kerran, kun näet unen, kirjoita se mahdollisimman tarkasti ylös heti herättyäsi tai sanele puhelimesi äänityssovelluksella. Unien muistaminen vaikeutuu mitä kauemmaksi unimaailman ääreltä siirryt. Useinhan unensa unohtaa pian heräämisen jälkeen. Jos odotat, uni haihtuu ja unohdat nopeasti sen yksityiskohdat. Ennen kuin lähdet etsimään merkityksiä unikirjoista, koeta etsiä selitys ja analyysi ensin itsestäsi ilman ulkopuolisia, valmiiksipureskeltuja selityksiä. Ymmärrän, että tämä on lisävaiva ja olisihan se mukavan helppoa saada valmisvastaus kirjahyllystä, kuin pikaruoka mikrosta minuutissa.  ♦

 

 

 

allekirjoitus kuva

Maija Luomala, SIELUKIRJOITTAMINEN®-prosessin kehittäjä

tai

 


 

Mitä on SIELUKIRJOITTAMINEN®?

SIELUKIRJOITTAMINEN® on rauhoittava, rentouttava ja stressiä vähentävä kurssikokonaisuus sekä tehokas työkalu pinnan alla piilevien tunteiden vapauttamiseen, jotta elämä voi olla optimaalista kaikilla osa-alueillaan. Lue lisää >

 

 

Pin It

Muita artikkeleita