MIKÄ ON SUHTEESI ALKOHOLIIN? ASIAA ALKOHOLISMISTA & ALKOHOLISTISESTA KÄYTTÄYTYMISESTÄ

Miten paljon ongelmia alkoholi aiheuttaa omassa tai läheistesi elämässä? Miten olet historiassasi joutunut tekemisiin alkoholin kanssa, esimerkiksi lapsuudessasi? Millaista osaa alkoholi on perheessäsi näytellyt? Onko alkoholismi koskettanut? Oletko ehkä jopa elänyt alkoholistin kanssa? Miten itse käytät alkoholia?

alkoholismi, apua alkoholistille, apua alkoholismiin

 

Alkoholi on lähes poikkeuksetta ollut yhdistävä tekijä monessa elämän epäkohdassa ja traumaattisessa muistossa. Se yhdistää muun muassa monet perheväkivaltatilanteet ja raiskaukset. Alkoholi toimii linkkinä mielen 'sairastuneeseen' osaan ja näin ne alkavat yhteistyössä toimia opitun mallin mukaan. Opittu malli on näyttänyt esimerkiksi riidan mallin tai kuinka naisia/miehiä kohdellaan jo lapsuudessa. Traumat heräävät henkiin alkoholin myötä.

Kun alkoholi vaikuttaa elimistössä, aktivoi se osat, jotka ovat joskus mahdollisesti traumatisoituneet. Näin koko ihmisen olemus voi muuttua. Varmaan jokainen meistä on joutunut todistamaan jonkun ihmisen persoonallisuuden radikaalinkin muutoksen alkoholin juomisen myötä?

On kilttejä perheenisiä, jotka muutaman kaljan jälkeen mukiloivat perheensä. On raiskaajia, jotka toteuttavat omia lapsuutensa traumoja kerta toisensa jälkeen, eläen muuten niin sanotusti 'normaalia arkea'. On ihmisiä, jotka taantuvat kypsästä iästään huolimatta teini-ikäisen tasolle tai juopuessaan kertovat samat asiat kymmeneen kertaan illan aikana.

On alkoholista lamaantuneita ja dissosiaatioonsa katoavia ihmisiä. On kontrollinsa menettäviä, jotka sekoittavat todellisuuden pelkotiloihinsa tai pöydillä hyppien strippaavat, vaikka normaalisti pukeutuisivat poolopaitaan ja suoriin housuihin. On ahdistuneita, joille alkoholi toimii lohduntuojana niin tehokkaasti ettei sen lohduttavasta sylistä haluta pois edes elämän kääntyessä iltaan. Otetaan liikaa alkoholia, jotta toimintakykymme myötä myös vastuumme elämästämme ja lapsistamme häviäisi.

#lovemylife #enjoylife #party #celebration #happy #tänäänjuhlitaan #juhlanaika #elämäonihanaa #nytjuhlitaan #onnellinen

shampanjaa juhlatilaisuuksiin sielukirjoittaminen

On ihmisiä, joille alkoholi liittyy ja sisältyy kiinteästi jokaiseen elämän onnelliseen tai juhlahetkeen. Luomme elämästämme nautinnollisia mielikuvia kalliiden viinien ja 'luksusasioiden' kautta. Otamme kuvia elämämme tähtihetkistä tarttuen ulkoisiin elementteihin, kun kyseessä on itse asiassa ja esimerkiksi sielullinen yhteishetki ystävän kanssa, tunnetila. Näin alkoholi on valitsemamme elementti edustamaan onnellisuuden tunnetilaamme, joka on todennäköisesti syntynyt egon kautta. Ego kaipaa tykkäyksiä ja ulkopuolista hyväksyntää.

Ihminen on helposti ohjailtavissa tiettyyn elämäntapaan. Meillä alkoholi tuntuu liittyvän monen surulliseen menneisyyden tarinaan, mutta silti pidämme siitä kiinni kynsin hampain sitä ylistäen kilistäen. Miksi? Koska totumme ja opimme asioihin. Emme osaa irtautua tottumuksistamme ellei ne vahingoita meitä tai läheisiämme tarpeeksi – eikä irrottautuminen joskus toimi silloinkaan. Tarvitsemme ulkopuolista herättelyä ja kyseenalaistamista.

Alkoholista luopuminen ei monelle tule kysymykseenkään. Sama pätee esimerkiksi kahviin tai tupakkaan. Jos kyse on ehdottomasta ei:stä luopumisen suhteen eikä missään nimessä haluta irrottaa otetta jostakin, on kyse riippuvuudesta. Ainakin jonkinasteisesta.

Riippuvuus tulee esiin, kun on aika valita. Ottaako vai olla ilman? Jos ilman oleminen tuntuu yhtä hyvältä vaihtoehdolta ja tapahtuu yhtä usein kuin valitseminenkin ilman pettymyksen tai vaillejäämisen tunnetta, on kyse valinnanvapaudesta ja vapaudesta valita, ei riippuvuuden sanelemasta ja opitusta käyttäytymismallista. Riippuvuus ohjaa toimintaamme puolestamme autopilotilla ilman, että meidän edes tarvitsee ajatella valintojamme. Autopilotilla usein vastauksemme on: "No mikäpä ettei, kyllä kiitos!"

Puhutaan myös usein elämästä nauttimisesta ja siitä, kuinka lasi viiniä ei ole huono juttu (sekä jopa hieman tuohtuneena luetellaan alkoholin terveysvaikutukset). Ei lasi/tupakka/kahvi tai mikä tahansa silloin tällöin varmaankaan pahasta ole, mutta valinta, jossa elämästä nauttiminen on riippuvainen esimerkiksi viinilasista herättää kysymyksen: Onko elämä vähemmän nautittavaa ilman sitä vai tuntuuko toisin tehty valinta vain vieraalta? Valintojaan on hyvä pysähtyä miettimään ja analysoimaan. Silloin voi saada itsensä kiinni rysän päältä, selittelemästä syitä riippuvuudelleen.

 

 

 

allekirjoitus kuva

Maija Luomala, SIELUKIRJOITTAMINEN®-prosessin kehittäjä

tai

 


 

Heräsikö ajatuksia?

 

 

 

 

Pin It

Muita artikkeleita