Mitä on riippuvuus? Riippuvuuden hoito alkaa tunnepuolelta

Joissain asioissa ihminen ei tunnu muuttuvan. Ainakaan silloin, kun on kyse riippuvaisesta ihmisestä, joka ei hoida riippuvuuttaan vaan pakenee sitä jatkuvasti tai mahdollisesti kiirehtii elämäänsä kohti uutta tai vanhaa sijaistoimintaa haastavien ja kipeiden tunteiden kohtaamisen ja käsittelyn sijaan. On usein vain ajan kysymys, että milloin riippuvuudestaan jo hieman tietoisen tahdonvoima loppuu ja hoitamattomat haavat sinetöidään jälleen riippuvuudenmukaisilla laastareilla, mikäli niitä ei tosissaan lähdetä avaamaan ja käsittelemään. Riippuvuus voi olla mikä tahansa elämää hallitseva ja rajoittava tekijä. Se valtaa ja hallitsee kaikkea – myös ihmisiä riippuvaisen ympärillä. Elämä riippuvuuden kanssa on raskasta. Ja elämä riippuvaisen kanssa on raskasta. Ja miten paljon riippuvuus tai sen kontrollointi viekään energiaa kaikelta muulta elämältä. Sillä kun on taipumus isosti viedä merkityksellisyyttä kaikelta muulta ympärillään. Voin rehellisesti sanoa, että kilpailua riippuvuuden kanssa ei ole ulkopuolinen voittanut elämäni aikana vielä kertaakaan. Millaisiin riippuvuuksiin sinä olet elämässäsi törmännyt? Millaisia riippuvuuksia olet itsessäsi tai toisissa ihmisissä havainnut?

riippuvuus riippuvuuden hoito

Riippuvuus on kansantauti

Kun tuntuu, että toinen katoaa jonnekin, voisiko syy olla riippuvuudessa? Riippuvuus vie usein todella suuren ellei jopa kaiken huomion. Riippuvainen saattaa hetken olla tyytyväinen saatuaan viettää aikaa riippuvuutensa parissa, mutta tyytyväisyys on nopeasti katoavaa. Riippuvuudet vievät mennessään ja riippuvuuksia on monenlaisia.

Yleisimmät riippuvuudet ovat oman kokemukseni perusteella muun muassa seuraavat:

  • peliriippuvuus
  • läheisriippuvuus ja emotionaalinen riippuvuus
  • lääkeriippuvuus
  • pornoriippuvuus
  • huomioriippuvuus (esim. some) ja "hurmioriippuvuus" tai jännitysriippuvuus
  • alkoholiriippuvuus (ja muut päihteet)
  • seksiriippuvuus / seksuaalinen riippuvuus

On myös ruokaan, työhön ja liikuntaan liittyvää pakkomielteisyyttä. Ihminen haavoituttuaan voi oivalla tavalla siirtyä eri tavoin kohti pakkomielteistä ajattelutapaa – esimerkiksi omaan ulkonäköönsä liittyen. Ei olla tyytyväisiä, joten parannetaan. Parannetaan lisää. Liikutaan. Liikutaan lisää. Syödään. Syödään lisää. Tai ollaan syömättä ja kontrolloidaan. Toisaalta riippuvuus voi ilmentyä kontrolloivana käyttäytymisenä tai vetäytymisenä.

Silloin, jos parisuhteessa kumppani on riippuvainen, on todennäköistä, että on myös riippuvuus kumppaniin.

Monesti toisen riippuvuus on helpompi nähdä, mutta visusti samalla kielletään omat emotionaaliset riippuvuudet. Jos on riippuvainen toisesta ihmisestä, on usein rakastunut mielikuvaan, toiveeseen siitä, millaista elämä voisi olla, eikä silloin ehkä halua ymmärtää ja nähdä, ettei tilanne ole sitä eikä ehkä välttämättä koskaan olekaan. Tilanne ei ehkä ole ollut haluttua mielikuvaa vuosiin, mutta silti ihminen haluaa uskoa mielikuvaansa, fantasiaa siitä, mitä elämä ja toinen ihminen voisi parhaimmillaan olla ja tarjota. Eli eletään emotionaalista riippuvuutta. Emotionaalinen riippuvuus suhteessa on varmasti yleisempää kuin edes uskalletaan myöntää. Riippuvuudet syntyvät tunnetasolla. Paetaan jotain tai ei haluta kohdata jotain.

 

Riippuvuuden synty tapahtuu tunnepuolen hajoamisessa ja tunteiden kohtaamisen vaikeudessa.

Riippuvuus on jonkin tapahtuneen peittelyä ja siitä pakenemista, hakien lohtua riippuvuudesta, kuin vauva lohtua rinnasta. Riippuvuus on kuin tuttipullo. Siihen tartutaan, kun tunne menee "yli hilseen".

Olen elämäni aikana todistanut ja seurannut monenlaisia riippuvuuksia ja kaikissa niissä on jotain yhteistä: tunnepuolen räpiköinti, vastuuttomuus, kyvyttömyys ja piiloutuminen. Kyvyttömyys ja kiinnostumattomuus asian hoitamiseen uuvuttaa ehkä eniten, sekä riippuvaista että ympäristöä.

 

Riippuvuuden hoito ei ulkopuolisen toimesta etene.

Ulkopuolinen ei voi auttaa asiaa kuin tiettyyn pisteeseen, koska eroon riippuvuudesta voi päästä vain riippuvainen itse. Jos haluaa irti riippuvuudesta, on uskallettava sukeltaa riippuvuutensa tunnelähteille. Riippuvuus tuntuu ja näkyy ihmisessä eri tavoin. Sen voi nähdä ja huomata esimerkiksi salamyhkäisyytenä, hermostuneisuutena, tyytymättömyytenä, kiireisyytenä (kiireenä pois sosiaalisista suhteista ja läsnäolevasta kanssakäymisestä), tunnekylmyytenä ja tietynlaisena tunnepuolen saavuttamattomuutena. Riippuvaisen kanssaeläjät saattavat elää jatkuvassa tunnepuolen vaillejäämisessä ja kohtaamattomuudessa. Emotionaalisessa riippuvuudessa!

Silloin, kun ihminen on riippuvainen, kiiruhtaa hän nopeasti riippuvuutensa luo. Riippuvuuden kanssa ei kenenkään ympärillä olevan kannata alkaa kilpailemaan, vaan...

  1. tiedostaa se
  2. tuoda asia näkyville ja puhua siitä, vastahangasta huolimatta
  3. käsitellä oma, asiaan liittyvä surunsa ja luopumisen tuska
  4. uskaltaa tehdä omaa elämäänsä ja hyvinvointiaan edistävät ratkaisut, riippuvaisen ratkaisuista, valinnoista ja mahdollisista ilmoille kaikuvista syytöksistä huolimatta.

 

Riippuvuuden piilottelu tai asiasta puhumattomuus ei paranna tilannetta. Joskus asian näkyväksi tekeminen voi sysätä alulle muutoksen – ainakin aluksi. Toisinaan taas riippuvainen ei ole valmis muutokseen ja silloin ympäröiviltä ihmisiltä vaaditaan vastuuseen siirtymistä ja vakavaa keskustelua itsensä kanssa siitä, mitä haluaa ja ansaitsee omassa elämässään. Riippuvuuksien ympärillä pyörivässä elämässä moni tuntee heittävänsä elämäänsä hukkaan.

Silloin kun tunnehaavat jätetään hoitamatta, ihminen oireilee – kuka milläkin tavoin. Joku väkivaltaisuudella ja alkoholilla. Toinen itsensä satuttamisella ja huonoon kohteluun alistumisella, kolmas tunnekylmyydellä ja empatian puutteella. Miten milläkin historian opettamalla tavalla, ja usein tiedostamattomalla sellaisella.

Aina on mahdollisuus aloittaa menneisyyden avaaminen ja löytää vastauksia omille tekemisille, valinnoille ja reagoinneille. Tervettä on miettiä syitä omille tavoille toimia ja kysymyksille, miksi reagoi tietyissä tilanteissa tietyllä tavalla. Vastuutonta on etsiä jatkuvasti syitä toisista ja ympäröivästä maailmasta. Vahingoitetut ihmiset tuntuvat usein syyttelevän eniten. ♦

 

Miten koet elämisen mielekkyyden tällä hetkellä? Tee oma mielekkyystestisi täällä >

 

allekirjoitus kuva

MAIJA LUOMALA
SIELUKIRJOITTAMINEN®-metodin kehittäjä

 

Lue myös:

Läheisriippuvuudesta ja ihmissuhteista

LÄHEISRIIPPUVUUS JA ALKOHOLIONGELMA PARISUHTEESSA

LIIKAA LIIKUNTAA, KEHONMUOKKAUS PAKKOMIELLE?

SEKSUAALISESTI HÄIRIINTYNYT IHMINEN

YKSIN PARISUHTEESSA? JA ASIAA SUORITTAMISESTA

 


 

SIELUKIRJOITTAMINEN®

“SIELUKIRJOITTAMINEN®-prosessin avulla voit päästä tehokkaasti ja nopeasti käsiksi alitajunnan virtaan, siellä piileviin ongelmiin ja tiedostamattomiin kipukohtiin, jotka käsittelemättöminä vaikuttavat jatkuvasti nykypäivän elämään, halusimmepa sitä tai emme. Tiedostamattomaan puoleen tarttuessamme voimme nauttia kokonaisvaltaisen onnellista ja merkityksellistä elämää. Täysillä.” 

 

 


  

 

Pin It

Muita artikkeleita