Nainen ja toiset naiset

Elämässämme olemme tähän mennessä kohdanneet monenlaisia naisia ja tyttöjä. Omalta kohdaltani huonoimmat kokemukset ovat tapahtuneet ehkä nuoruudessani, jolloin itsekin olen ollut varsin epäkypsä, ymmärtämätön ja osaamaton. Näin aikuisuudessa viheliäisimmiltä ovat tuntuneet nimenomaan naisten taholta koetut petokset – pääasiassa esimerkiksi työn kautta ideavarkauksina tai yleisesti työn arvostamiseen liittyvissä tapauksissa (tai sen arvostamattomuudessa). Nainen, joka ei arvosta toisen naisen työtä tai odottaa hyötyvänsä toisen naisen osaamisesta, on itse ehkä kaikken eniten arvostuksen puutteessa. Naisilla vertailu ja riittämättömyys voivat nostaa päätään toistensa seurassa, etenkin, jos tuntee ulkopuolisuutta ja erillisyyttä. Uskon, että monelta naiselta on jäänyt uupumaan syvä feminiininen yhteys toisiin naisiin.

naisten kateus


Naiset voivat kokea riittämättömyydentunteita ihan vaan vaikkapa katsellessaan toisten naisten kuvia, yhteisissä keskusteluissa tai tuntiessaan jäävänsä ulkopuoliseksi tapahtumassa tai ryhmässä. Ehkä moni nainen kokee mustasukkaisuuttakin, etenkin, jos oman miehen kiinnostus kohdistuu vähääkään oman naisensa ulkopuolelle. Varmasti jokainen nainen haluaa olla oman miehensä silmissä se ainoa, kaunein ja oikea, jollaista ei ole toista. Ja jokainen nainen ansaitsee sellaisen tunteen ilman, että joutuisi petetyksi, huijatuksi, alistetuksi tai olemaan jatkuvan arvostelun kohteena. Jokainen nainen ansaitsee rakkautta ilman hylätyksitulemisen pelkoa ja ehtoja. Jokaisella naisella on oikeus omaan kehoonsa ilman sen silpomista tai miehen sekä kulttuuripaineen asettamaa miellyttämisen tai pakottamisen tarvetta.

Elämä on ehdottomasti liian lyhyt joutuakseen elämään vallan alla, pelossa. Ja kuinka valitettavan moni siihen joutuukaan arjessaan yhä joka päivä eri puolilla maailmaa. Elämä, jossa jatkuvasti pitää rajoittaa olemistaan ja tekemisiään peläten toisen ihmisen tai kulttuurin luomaa arvostelua, loukkaamista tai pahoinpitelyä, on surullinen. Pienisieluisia ovat ne, jotka väkivaltaisesti toiseen kajoavat. Neuvottomia, väkivaltaisuutensa oppineita, ilmaisukyvyiltään rajoittuneita. Väkivalta on aina luottamuksen nakertamista ja pelolla johtamista. Väkivalta tuo väkivaltaa.

Naiset harjoittavat väkivaltaa toisiaan kohtaan eri tavoin todennäköisesti siksi, että pohjalla on pelkoa menettämisestä, rakkaudettomuudesta, hylkäämisestä, riittämättömyydestä ja epäluottamuksesta.

Historia, jossa on joskus joutunut petetyksi tai haavoitetuksi tunnepuolella, aktivoi syvät pelkojäljet. Usein nämä näyttäytyvät ihmissuhteissa esimerkiksi mustasukkaisuutena tai luottamuksen pettämisenä sekä kontrollointina ja vahtaamisena. Tällaisista haavoista myös muut naiset saavat oman ansaitsemattomankin osuutensa, jos mustasukkaisuus riistäytyy käsistä. Nainen, joka on kokenut kaltoinkohtelua, voi olla susi toiselle naiselle.

Me naiset voimme parhaassa tapauksessa olla toistemme suuria kannattajia. Pahimmassa tapauksessa me voimme olla toisiamme alistavia ja alentavia.

Onneksi olen saanut kokea näistä kumpaakin lajia. Ai miksikö on ollut hyvä kokea kumpaakin? Siksi, että olen oppinut asettamaan rajani. Ja toisaalta huomaamaan sen, miten yleistä naisten rajattomuus ja toistensa ylikäveleminen on. Se, että olen oppinut omia rajojani on pääasiallisesti ollut naisten ansiota toisilleen harjoittamasta hyväksikäytöstä, joka usein tapahtuu henkisellä tasolla. Ja toisaalta taas kiitos äidillisen, luotettavan ja jämäkän naisvoiman tuen, jota suurin osa tapaamistani naisista edustaa, olen saanut oppia syviä rakkaudellisia taitoja, mutta vasta, kun olen ollut siihen valmis ja vastaanottavainen. Naiset voivat olla suurenmoisia ja saada aikaan moninverroin itseään suurempia asioita. Tämänkin olen kokenut ja tästä olen suuresti kiitollinen. Uskon naisille olevan vaikeaa olla toisilleen kannustavia, koska eivät luota toisiinsa. Ja ovathan naiset koko historian ajan tarinoissamme olleet toistensa kurkuissa, ja usein ehkä siksi, että kokevat itsessään arvottomuutta ja opittua vertailua.

Naisissa on kantava voima monelle kauniille asialle maailmassa ja mahdollisuus muutokselle. Vaatii kuitenkin omien tuskien, pelkojen ja kipupisteiden tiedostamista muutoksen tapahtumiseksi. Ole näin naistenpäivänä ei vain kukkien vastaanottajana, vaan myös syvää arvostamista muita naisia kohtaan harjoittava. ♥

 

 

allekirjoitus kuva

Maija Luomala, SIELUKIRJOITTAMINEN®-prosessin kehittäjä


 

SIELUKIRJOITTAMINEN®

“SIELUKIRJOITTAMINEN®-prosessin avulla voit päästä tehokkaasti ja nopeasti käsiksi alitajunnan virtaan, siellä piileviin ongelmiin ja tiedostamattomiin kipukohtiin, jotka käsittelemättöminä vaikuttavat jatkuvasti nykypäivän elämään, halusimmepa sitä tai emme. Tiedostamattomaan puoleen tarttuessamme voimme nauttia kokonaisvaltaisen onnellista ja merkityksellistä elämää. Täysillä.” 

 

 


 

Heräsikö ajatuksia?

 

 

 

 

Pin It

Muita artikkeleita